Zo nu en dan zet je een foto op Facebook, maar je website bijhouden of een nieuwsbrief versturen? Geen denken aan. Jij richt je liever op de tevredenheid van je gasten in het restaurant. En toegegeven, daar ben je natuurlijk al druk genoeg mee. Tegelijkertijd weet je wel dat er online wel veel te halen valt. Maar hoe doe je dat? Zelfs als je al flink wat ervaring hebt in de culinaire wereld, kan het maar wat lastig zijn om naast het bedienen van alle gasten ook nog eens de online bezoekers te voorzien van de juiste informatie. En dat terwijl het belang van online restaurant marketing steeds belangrijker wordt. Complimenten, en vooral klachten, verspreiden zich sneller dan ooit en als je niet online aanwezig bent om deze te beheren, dan kan dat ten koste gaan van je gekoesterde reputatie. We delen daarom graag een aantal onmisbare horeca marketing tips die ervoor zorgen dat je zowel online als in de eetzaal scoort.
Want tegenwoordig gaat dat hand in hand. Leer je potentiële gasten kennenDe suggesties van het huis scoren elke keer weer en je weet precies of de tafel in de hoek al toe is aan een nieuw biertje. Jouw horeca intuïtie laat je nooit in de steek en je weet elke avond weer met voorstellen te komen die in de smaak vallen.
- Thesis Statement
- Structure and Outline
- Voice and Grammar
- Conclusion
Het kunnen lezen van je bezoekers is belangrijk. En als de bezoeker zich begrepen voelt, dan kan dat tot heel veel moois leiden. In het meest gunstige geval bouw je een band op met je bezoekers om ze met regelmaat in je restaurant te verwelkomen. Met hopelijk ook nieuwe gasten bij hen aan tafel.
Je verdiepen in je restaurantbezoekers is essentieel, maar het verdiepen in online bezoekers is minstens net zo belangrijk. Want als je jouw gasten online ook op maat weet te bedienen, vergroot je de kans dat ook andere potentiële bezoekers besluiten om aan te schuiven in jouw restaurant. Deze restaurant marketing tip kun je natuurlijk heel algemeen opvatten, maar als je het specifiek wilt maken, dan kun je eens de statistieken induiken.
Kijk eens bij je Google Analytics-profiel en let eens op de meest gebruikte kanalen om een reservering te maken. Nu je dat weet, kun je jouw doelgroep ook op een proactieve manier benaderen. ‘Gebruik’ deze gastenEen tevreden restaurantbezoeker verlaat de eetgelegenheid met een glimlach en laat misschien ook wel een mooie fooi achter. Op zich kun je daar al hartstikke tevreden mee zijn. Toch houdt het niet op als de bezoeker eenmaal de deur achter zich heeft gesloten. Om de stap naar effectieve restaurant marketing te maken, doe je er goed aan om te vragen of er een recensie kan worden achtergelaten op de website of boekingswebsite.
Ook zou je de gasten kunnen gebruiken voor een foto op je Facebookpagina en zelfs een video leent zich daar uitstekend voor. Oftewel gebruik de gasten als ambassadeurs voor jouw restaurant.Zet in op lokale SEOVoor weinig branches is de lokale SEO zo belangrijk als in de restaurant marketing.
Onderscheiden doe je vaak in eerste instantie in de stad of het dorp waar je bent gevestigd. Let daarom goed op dat je alle opties van een lokale SEO-strategie zijn benut. In grote lijnen betekent dat natuurlijk dat het restaurant goed vindbaar is in zoekmachine.
Naast de standaard SEO-regeltjes, zoals duidelijke meta-descriptions, title tags, en geoptimaliseerde zoekwoorden, dien je te letten op de rich snippets die bij jouw zoekresultaat kunnen worden getoond. Zo wordt met een aantal sterren vaak een algemene beoordeling gegeven van jouw restaurant. Deze verschijnt weer onder het zoekresultaat en laat in één oogopslag zien in welke mate jouw bezoekers tevreden zijn met het bezoek aan jouw horecagelegenheid. Je klanten zijn mobiel, wees daarom ook mobielElke potentiële bezoeker heeft een smartphone bij zich. Als er niet is gereserveerd, maar ter plekke bijvoorbeeld wordt gezocht naar een ‘Grieks restaurant in Amersfoort’, dan is het van belang dat jouw restaurant met Griekse specialiteiten in de resultaten verschijnt. Natuurlijk is het al ook heel mooi als een website zich aanpast aan het kleine scherm van de smartphone, maar mocht de potentiële bezoeker toch online wensen te reserveren, dan is het zaak dat dit zonder problemen kan worden gedaan op een mobiele telefoon. De website moet dus even mooi als functioneel zijn.
Op elk apparaat. Wees sociaal en transparant Jouw eetgelegenheid staat voor veel meer dan alleen een tafel met een stoel en een lekkere maaltijd. Je gaat inmiddels al drie decennia mee en zorgt daarom voor een eigen stukje geschiedenis en een hele belevenis.
Om die beleving over te brengen, moet er een bepaald gevoel worden uitgedragen. De passie moet voelbaar zijn op jouw website en op je Facebookpagina. Deze beleving moet online haarfijn tot uiting komen, omdat potentiële gasten nog in de oriëntatiefase zitten en niet alleen kiezen voor de maaltijd, maar ook voor de ambiance, de vriendelijkheid van het personeel, en het uitzicht.
Gelukkig kun je dankzij de sociale media eenvoudig de sfeer laten zien. Denk alleen al aan een sfeervolle foto op Instagram of een kijkje in het restaurant met een video die je weer op Facebook plaatst.Zó moet je Facebookpagina eruit zienNu we dan toch bij Facebook zijn uitgekomen, kunnen we je net zo goed vertellen hoe je Facebookpagina eruit moet komen te zien voor succesvolle horeca marketing.
Paginavorm: we zien ze nog altijd voorbijkomen, restaurants die op Facebook als vriendenpagina zijn aangemaakt. Dat is alles behalve handig, want daardoor moet je elke uitnodiging eerst goedkeuren. Een bedrijfspagina is juist openbaar, waardoor ook de mensen die jou niet volgen, kunnen zien wat voor berichten je allemaal publiceert. plaatst. Kies daarom de juiste paginavorm. Claim een goede url: nu je de juiste soort pagina hebt geselecteerd, is de volgende stap om de pagina-informatie volledig in te vullen. Denk aan essentiële informatie als de openingstijden en de locatie.
En, heel erg belangrijk, claim een goede url voor de pagina. Zo kun je jouw bezoekers eenvoudig verwijzen naar de pagina. Facebook-header: de header valt het meest op van de hele pagina en daarom is het van belang om voor goede foto’s te zorgen. Een slechte of wazige afbeelding geeft een onprofessionele indruk. Beperk de hoeveelheid tekst en probeer ook rekening te houden met de positionering van de profielfoto die voor de header verschijnt. Call-to-actions: er is meer dan alleen de vind-ik-leuk knop. Je kunt inmiddels ook allerlei call-to-actions verwerken op verschillende plekken op jouw bedrijfspagina.
Doe dat ook, ze staan immers op een prominente plek geplaatst. Zet in op campagnesEn tot slot, wees proactief. Zet daarom in op speciale gelegenheden en gebruik daarvoor pakkende campagnes. Bestaat je restaurant bijvoorbeeld 35 jaar? Of heb je een nieuwe menulijst? Laat het weten aan de buitenwereld. Zet ook campagnes via Facebook of Google Adwords in om dit soort gelegenheden kracht bij te zetten. Heb je al een e-maildatabase? Verstuur dan een e-mailcampagne.
Want een goede gastheer/vrouw zijn, betekent ook dat je laat weten wanneer er reden is tot een feestje. Zowel in de eetzaal als op het internet.