Van melk gaat het melk door de tankmenger

Van koe tot brikVan uier tot koeltankAan de had van een melkrobot of een melkmachine dat de boer bediend wordt een melkkoe twee à drie keer per dag gemolken. Een koe kan alleen melk geven als ze een kalfje heeft. Daarna wordt de melk overgepompt naar een geïsoleerde koeltank.ZuivelfabriekDe koeltank rijdt daarna naar de zuivelfabriek.

De melk die bij de fabriek aankomt, ondergaat een aantal tests. Als hij geen behandeling onderging, zou hij in minder dan 2 dagen ongeschikt voor consumptie worden. De melk die bij de zuivel aankomt, wordt een gevoelig product.PasteurisatieOm ongewenste bacteriën te verwijderen wordt de rauwe melk gepasteuriseerd. Het melk wordt in enorme tanks opgeslagen en wordt daarin gepasteuriseerd.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Het wordt gedurende vijftien seconden bij ongeveer 72 °C verhit. Dit proces noemen we ook de HTST-proces. Daarna wordt het melk ongeveer 3 tot 4 ° gekoeld om de uitbreiding van overblijvende bacteriën te stoppen. Dit proces elimineert ongewenste micro-organismen voor mensen. Het wordt uitgevoerd dankzij het contact van hete platen.

SkimmingNa de pasteurisatie wordt de melk naar een creamer gebracht. Dit scheidt de room en de melk door de melk zeer snel te laten draaien. Na het afromen van de melk gaat het melk door de tankmenger om room toe te voegen aan de melk. Op deze manier verkrijgen we drie soorten melk.

– Volle melk die 3,5% vet per liter bevat. Herkenbaar door de rode kleur van de baksteen op de verpakking.- Halfvolle melk die 1,5 tot 1,8% vet per liter bevat.

Herkenbaar door de blauwe kleur van de baksteen op de verpakking.- Magere melk, zonder vet. Herkenbaar door de groen kleur van de baksteen op de verpakking.SterilisatieSterilisatie is de laatste fase van de verwerking van zuivelproducten.

De melk wordt verwarmd met stoom en bereikt een temperatuur van 140 °C gedurende twee seconden. Dit is veel sneller dan pasteurisatie en bij dit proces worden alle micro-organismen vernietigd. Dit proces wordt ook de UHT- sterilisatie (ultra hoge temperatuur) genoemd.De verpakkingDe melk wordt daarna in bakstenen of flessen verpakt om naar de supermarkten worden doorgestuurd. De verpakking zorgt ervoor dat de melk beschermd wordt tegen de lucht en het licht.Referentielijst:S.

n, “Le lait, son circuit de fabrication”, CNIEL, (S.d). Geraadpleegd op 04 oktober 2018 via https://www.produits-laitiers.com/le-circuit-de-fabrication-du-lait/ F.

Madon, “Les étapes de la transformation laitière”, Alcase Lait, (19 oktober 2017). Geraadpleegd op 06 oktober 2018 via http://www.alsace-lait.com/etapes-de-transformation-laitiere/ M. Vanderheyden, “Van koe tot koelkast”, Eos Tracé, (S.

d). Geraadpleegd op 04 oktober 2018 via https://eostrace.be/artikelen/van-koe-tot-koelkast.S.n, “productie”, Zuivelonline.nl, (2018).

Geraadpleegd op 04 oktober 2018 via https://www.zuivelonline.nl/zuivel/melk/productie/ S.n, “van koe naar koelkast”, melkdelicatesse, (10 oktober 2016).

Geraadpleegd op 05 oktober 2018 via https://www.melkdelicatesse.nl/blog/item/14-van-koe-naar-koelkast

x

Hi!
I'm Gerard!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out